Sykdommen vil trolig bli oppdaget i Norge ved at noen som får symptomene kan fortelle at har vært i Kina eller i kontakt med noen virussyke utenfor Kina.

Denne kontakten må ha skjedd innen 14 dager før de selv ble syke.

Når det dukker opp slike tilfeller, vil det bli tatt tester, opplyser helsedirektør Bjørn Guldvog til NTB.

Først blir de tatt hånd om lokalt, som for eksempel på legevakten.

Hvis de ikke er alvorlig syke, vil de bli bedt om å isolere seg selv i sitt eget hjem. Er de alvorlig syke, blir de innlagt på sykehus med et sikkert smitteregime og behandling, opplyser Guldvog.

Når pasienten er isolert på sykehus, sjekkes vedkommendes nettverk.

Pasienten blir intervjuet om hvem de har vært i kontakt med, og man prøver å finne alle som kan ha blitt smittet. Deretter må man spore opp hvem disse igjen kan ha smittet.

- Dette er effektive tiltak som vi er godt trent på i Norge, sier Guldvog til NTB.

Folk som mistenker smitte må ikke møte opp fysisk ved fastlege eller legevakt.

- De bør ringe fastlegen sin eller 116 117, som er det nasjonale legevaktnummeret. Da vil de få profesjonell hjelp, både med sykdommen og til å ikke smitte videre, sier Guldvog. 

Typiske symptomer på coronaviruset er hoste, feber og sår hals. Helsedirektøren understreker at det fortsatt er mye de ikke vet om det nye viruset.


- Vi vet fremdeles ikke nok om hvor smittsomt og hvor alvorlig viruset er. Men slik situasjonen er nå, ser det ut til å være en relativt mild sykdom for de aller, aller fleste.

Liker du å lese nyheter på denne måten?

Visuelt, fokusert og rett på sak.

Hva synes du om å lese nyheter på denne måten?