– Status er at seks russ, som går på fem ulike skoler og bor i tre ulike kommuner, er smittet. Det har vært en del russefeiring nå i helgen, og russ har møtt hverandre på kryss og tvers og vært på besøk inne i ulike busser, forteller kommuneoverlege i Sandnes, Hans Petter Torvik.

Han anslår opptil to tusen russ er involverte i smittesporingen etter helgens russefeiringer på Jæren, og beskriver situasjonen som uoversiktlig.

– Vi antar at mellom tusen til to tusen russ har vært involvert i dette og deltatt i russefeiringene, men vi har ikke oversikten, for å si det sånn. Og vi er i hvert fall en ti-tolv kommuner, legger han til.

All russen skal ikke ha vært samlet på samme sted samtidig, men på flere ulike treffpunkter i ulike kommuner på Jæren, hvorpå russen igjen blandet seg mellom ulike russebusser.

Tirsdag er det meldt om tolv nye smittetilfeller på Nord-Jæren. Sandnes har sitt høyeste tall siden 16. april, men åtte nye smittede, viser VGs coronaoversikt. Nå har flere kommuner på Jæren oppfordret all russ til å teste seg, ettersom det er vanskelig å drive tradisjonell smittesporingsarbeid av nærkontakter i dette omfanget.

I hele regionen har nå russepresidentene gått ut og bedt russen om å ikke drive med «rulling» frem til 13. mai. Kommuneoverlegen sier smittesporene har opplevd god samarbeidsvilje hos russen så langt, til tross for at smittesporingen byr på utfordrende arbeid.

Alle avgangselever på alle videregående skoler i Stavanger, Sandnes og Randaberg er i avklaringskarantene inntil de har testet seg, sier smittevernoverlege i Stavanger, Runar Johannessen, til NRK.

Liker du å lese nyheter på denne måten?

Visuelt, fokusert og rett på sak.