Universiteter og høyskoler er foreløpig stengt for fysisk undervisning fram til tirsdag neste uke. På en pressekonferanse onsdag vil det komme ny informasjon om smittesituasjonen, og mot helgen skal regjeringen bestemme seg for hvilket tiltaksnivå de skal legge seg på.

Men allerede nå er sannsynligheten stor for at tiltakene blir forlenget, sier kunnskapsminister Guri Melby (V) og forskningsminister Henrik Asheim (H) til Dagbladet.

– Det er viktig for oss at folk er forberedt på innstramminger, sier Melby, som ber folk være forberedt på full hjemmeskole i videregående.

– Vi planlegger nå for tre scenarioer, hvorav ett er å holde det røde nivået i skolene og stramme til ytterligere. Det kan bli utfallet i helga som kommer, sier Melby.

Det kan også bety fortsatt heldigital undervisning på universitetene. Asheim sier til NTB at han forstår at studentene kommer i en vanskelig situasjon, og at mange savner det sosiale i studietida.

– Jeg forstår at det er frustrerende. Og at vi håper å kunne gi informasjon så raskt som mulig, sier han. 

Regjeringen har fått kritikk for å informere om de siste innstrammingene først dagen før skoler og universiteter skulle åpne etter nyttår.

– Det kom jo veldig brått på sist, og det var fordi rådet kom veldig brått på. Studentene fikk beskjed samme dag som vi fikk beskjed. Jeg håper at vi kan få en vurdering over helgen på smitteråd og kunne gi et noe bedre svar da, sier Asheim.

Liker du å lese nyheter på denne måten?

Visuelt, fokusert og rett på sak.