Yngre på sykehus

De fleste av corona-pasientene som nå får intensivbehandling på norske sykehus, er voksne under 60 år. Flest er 35+, noen er under 30 år og noen ganske få er over 80 år.Mange av de voksne har ikke underliggende sykdommer.

vg.no

Pandemier tar unge liv

Når det gjelder pandemier generelt, berører det unge hardt. Helt siden spanskesyken, som rammet nesten bare 20-åringer, har unge hatt en stor overdødelighet i flere tidligere pandemier. De unge ble også hardt angrepet under svineinfluensaen for nesten ti år siden. 

Tenk på hvordan du oppfører deg

– De unge trenger ikke være redde, men de skal være opptatt av at de kan bli smittet. Og alvorlig syke. De unge har et samværsmønster og en væremåte som hver enkelt må ta en kritisk gjennomgang av.Det er ikke tid for fester nå, sier professor Flaatten.

Russetiden avlyst

– Russetiden ser jeg veldig mørkt på. Russetid innebærer det verste av alt du kan gjøre nå: Mange aktiviteter, mye folk, betydelige mengder alkohol, lett å glemme alt om gode råd og la seg rive med av andre drifter. Nei, russefeiringen i år blir ganske annerledes enn de unge hadde forestilt seg, sier professoren.

Unge syke i Danmark

I Danmark meldte Berlingske tirsdag at tre barn under ti år er eller har vært innlagt på sykehus med coronavirus, det samme har tre personer mellom 10–19 år. Flaatten understreker at dødeligheten er høyere blant de eldre, og at man ikke ennå vet om de unge faktisk blir oftere syke av coronaviruset.

Liker du å lese nyheter på denne måten?

Visuelt, fokusert og rett på sak.