Representantenes hus vedtok onsdag kveld at Kongressen skal stille Trump for riksrett. Avstemningen endte med 232 stemmer for riksrett og 197 stemmer imot riksrett.

USAs 45. president anklages for å ha oppfordret til opprør i forbindelse med angrepet på Kongressen for en uke siden i Washington D.C.

– Han må gå. Han er en klar fare for dette landet vi alle elsker, sier den demokratiske lederen av Representantenes hus, Nancy Pelosi.

Dette blir fjerde gang en president i USA stilles for riksrett – og andre gang for Trump. Andrew Johnson ble den første, i 1868, og Bill Clinton den andre, i 1998.

Ingen president har noensinne blitt dømt i en riksrett. Og denne gang blir det ordentlig riksrett, sier USA-ekspert Sofie Høgestøl.

– De som sto og stemte over riksrett i dag, var de som var vitnene og ofrene for angrepet vi så i forrige uke. Et angrep på Kongressen som savner sidestykke i moderne tid, sier USA-eksperten.

Hun sier også at det er spesielt at kravet om riksrett er tverrpolitisk, etter at ti republikanere også stemte for. Altså politikere i Trump sitt eget parti.

Liker du å lese nyheter på denne måten?

Visuelt, fokusert og rett på sak.