Facebook har et hemmelig program kalt XCheck - eller kryssjekk - som gjør at kjendiser, politikere og andre spesielt utvalgte slipper unna moderering. Det melder den amerikanske avisen.

Stikk i strid med egne uttalelser om at alle behandles likt, har altså Facebook tilsynelatende et system som gjør at mektige og velstående personer ikke spiller med de samme spillereglene som andre brukere.

De fleste Facebook-brukere kan risikere å få fjernet innholdet sitt, eller stengt kontoen permanent, hvis Facebooks innholdsmoderatorer finner at innhold bryter med deres interne regler.

For XCheck sine brukere blir derimot innholdet liggende på Facebooks plattformer før det blir omdirigert til et annet modereringssystem. Fremfor tilfeldige moderatorer eller AI-teknologi består moderatorene da av en gruppe fulltidsmoderatorer som er bedre trent enn de fleste andre, skriver CNBC.

I praksis skal dette ha ført til handlinger som ellers ville ført til utestengelse, enten ble ignorert eller oversett. VIP-gruppen bestod i 2020 av hele 5,8 millioner brukere, kommer det frem i rapporten. Blant andre Donald Trump.

Andre mottagere av disse privilegiene inkluderer blant annet fotballspilleren Neymar, Donald Trump Jr. og Senator Elizabeth Warren. De fleste vet derimot ikke om at der hvitelistet.

Facebooks talsperson Andy Stone tvitrer at XCheck er ment som en ekstra sikkerhet, hvor utvalgte sider og innhold gjennomgår grundigere undersøkelse enn andre, for å forsikre seg om at de følger eget regelverk.

En talsperson har uttalt til The Wall Street Journal, gjengitt av CNBC, at hvitlistingen er på vei til å bli faset ut.

Les mer her: XCheck da Neymar la ut nakenbilde

Liker du å lese nyheter på denne måten?

Visuelt, fokusert og rett på sak.