Trump fikk spørsmål om han tok avstand fra Proud Boys og andre hvite nasjonalistgrupper. Han fant aldri frem til et «ja», men ba i stedet gruppen til manges overraskelse om å «stå klare». Selv bruker de hele opptrinnet hyppig i egen promotering.

Ekstrememismeforsker Cathrine Thorleifsson mener gruppen er voldelig. – De har allerede begått voldshandlinger, de kommer til å gjøre i forkant og etterkant av valget. Hun legger til at de ser på seg selv som Trumps fotsoldater.

– Hovedfienden er feminisme og liberal elite, korrumpert av progressive krefter, ikke si unnskyld og være så politisk korrekt, sier ekstremismeforskeren. Det antas at Proud Boys nå har rundt 5000–6000 medlemmer. Organisasjonen er en selverklært forsvarer av menn i Vesten.

Spencer Sunshine er en amerikansk forsker, som forsker på fascisme, høyreekstremisme og antisemittisme i USA. Han forteller at gruppen har et hierarki, hvor du kan klatre ved å begå for eksempel voldelige handlinger. Southern Poverty Law Center, som overvåker høyreekstremistiske grupper, regner Proud Boys som en hatgruppe.

Liker du å lese nyheter på denne måten?

Visuelt, fokusert og rett på sak.