– TikTok er en kinesisk app, og historisk sett har ikke Kina hatt de strengeste personvernreglene, sier Trine Smedbold. Hun er juridisk rådgiver i Datatilsynet, som skal sørge for at personvernet til norske borgere blir ivaretatt.

Smebold sier at det er vanskelig å kontrollere at appen følger reglene i Europa, fordi de har hovedkvarter i Kina, og fordi det er vanskelig å komme frem til kinesiske datatilsyns-myndigheter. Det skal en spesialgruppe - en såkalt «task force» - nå se nærmere på om de gjør.

Selv om land som USA ser på muligheten for et forbud, er ikke det aktuelt i Norge i denne omgang.

– Nei, det er ikke noe tema i Norge å anbefale et forbud. Ei heller i noen andre europeiske land. Nå venter vi på hva undersøkelsene viser, og så bør man generelt være forsiktig med hvilke apper man laster ned. Gjør deg litt kjent, finn ut hvor dataen sendes og hvilken data den samler inn, sier Smedbold i Datatilsynet.

I fjor ble det i California også tatt ut et stort søksmål mot appen, etter at studenter i San Fransisco mente den sendte personlig data rett til en server i Kina. DanceByte, som eier appen, benektet dette.

Smedbold i Datatilsynet er likevel usikker på om man kan det Kina sier for god fisk.

– Det er folk som har funnet betenkeligheter i appen, og den ber om tilgang til funksjoner som mikrofon og kamera. Man kan aldri garantere at det vil bli brukt til det de sier det vil bli brukt til.

Liker du å lese nyheter på denne måten?

Visuelt, fokusert og rett på sak.

Hva synes du om å lese nyheter på denne måten?