Tirsdag kveld hadde Høyre mistet en plass på Stortinget til SV – men bare 77 stemmer skilte Marianne Dobak Kvensjø (H) og Mona Fagerås (SV), da 97,3 prosent av stemmene var opptalt. Fagerås er 25 stemmer unna å miste direktemandatet, ifølge VGs oversikt over valgresultatet i Nordland.

Kontrolltellingen av stemmer i Nordland valgdistrikt kan gi en dominoeffekt i hele landet. Hvis to partier bytter plass i et valgdistrikt, må alle utjevningsmandatene beregnes på nytt.

– Jeg er inne på Stortinget uansett. For min del har ikke dette vært like nervepirrende som jeg tror det har vært for visse andre – som er kastet ut av Stortinget som konsekvens av at jeg har fått direktemandatet, sier Mona Fagerås til VG.

Hun tenker på Marianne Dobak Kvensjø (H) i Nordland, men også på Hanne Lise Fahsing (Rødt) i Nord-Trøndelag og Solveig Schytz (V) i Akershus.

– Den foreløpige mandatendringen i Nordland er skjedd på bakgrunn av forhåndsstemmer som var sent innkommet eller lagt til side, forklarer Lise Nilsen.

Denne kategorien kan for eksempel være en bodøværing som stemmer i Oslo torsdag før valget. Hennes stemmeseddel sendes nordover med posten og skal ikke telles før klokken 17 tirsdag.

Liker du å lese nyheter på denne måten?

Visuelt, fokusert og rett på sak.

Hva synes du om å lese nyheter på denne måten?