Garthus forteller i en kronikk på Politiforum om opplevelser hun har hatt gjennom mangfoldige år i politietaten. Opplevelsene stammer fra 90- og 2000-tallet.

Hun beskriver blant annet «en mannskultur der tvangskyssing og «merrabitt» bare var en del av pakka», og forteller om da hun som aspirant skulle overnatte på stasjonen.

– En kollega stod bredbeint i døra og sa at han kom til å komme innom i løpet av natta så jeg kunne få meg litt sex. Bare en spøk selvfølgelig, men følte jeg meg helt trygg der jeg lå på en madrass og prøvde å sove?, skriver hun i kronikken.

– Jeg deler min metoo-historie, i håp om at vi kan få til en endring hos enkelte politibetjenter som ikke er veldig sensitive, sier Garthus til VG. Hun understreker samtidig at kulturen har bedret seg siden hun startet i etaten på 90-tallet.

Hun forteller om flere episoder. En kollega skal ha vist henne hardporno. Hun forteller at hun selv måtte rive ned plakater av nakne kvinner på veggene. På to ulike julebord viftet berusede menn med kjønnsorganene bak ryggen hennes, mens andre lo, forteller hun.

Hun presiserer at historiene ligger noen år tilbake i tid, og at situasjonen har bedret seg for kvinner i etaten.

VG har vært i kontakt med en nåværende leder i dette politidistriktet.

Han har lest kronikken til Garthus og synes det er forferdelig at hun har opplevd disse tingene.

– Jeg har vært i politiet lenge og har sett deler av ukulturer men ikke noe i nærheten av dette her, sier han og fortsetter:

– Dette er noe av det verste jeg har hørt.

– Hva tenker du om at dette skjedde mens du jobbet der?

– Nei, hva skal man si. Dette var triste greier og et absolutt lavmål. Dette kjenner jeg meg ikke igjen i, men dette er hennes opplevelser og de skal jeg overhodet ikke betvile, sier han.

Liker du å lese nyheter på denne måten?

Visuelt, fokusert og rett på sak.